Velours:

Velours betekent in het Frans voor fluweel. Deze stof heeft omhoog staande haartjes (polen), waardoor het fluwelen effect ontstaat. Velours is zacht, heeft een matte glans en een luxe uitstraling. Velours gaat langer mee dan naaldvilt, maar daartegenover staat dat het ook iets duurder is.

Naaldvilt:

Deze stof is ruwer en harder. Dit komt doordat naaldvilt met duizenden naalden met weerhaken wordt vervaardigd. Door de ruwheid van de stof zijn naaldvilt automatten minder vatbaar voor vuil dan velours automatten. Grover vuil blijft echter wel makkelijker in de ruwe stof hangen, maar zand en dergelijke vallen minder op. Deze matten moet je vaker uitkloppen of stofzuigen. Automatten hebben een onderlaag van granulaat, wat functioneert als antislip laag. Zo zijn ze veilig in gebruik.

Conclusies:

Wanneer je een luxe uitstraling niet zo belangrijk vindt, is een naaldvilt automattenset zeer geschikt. Fijn vuil zie je er niet goed op, grover vuil blijft er wel wat makkelijker in hangen. Deze vloermatten zijn voordeliger in aanschaf, maar velours matten gaan langer mee. Wat kwaliteit betreft doet naaldvilt onder voor velours. Wel heeft velours een luxere uitstraling en voelt het zachter (en dus comfortabeler) aan. Wil je je auto extra uitstraling geven, dan kun je het beste kiezen voor een velours automattenset.